Belföld

600 szervezetet érintett a 98 százalékos különadó

A törvény értelmében a többi között költségvetési, állami, önkormányzati szervnek kellett jelentenie, hogy fizetett-e.

A március végi határidőig csaknem 600 szervezet jelentette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést fizetett ki – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az adóhivatal.

A törvény értelmében a többi között költségvetési, állami, önkormányzati szervnek kellett jelentenie, hogy fizetett-e ki 98 százalékos különadó alá eső végkielégítést az utóbbi 5 évben. A NAV ugyanakkor emlékeztet, hogy az adatszolgáltatásra kötelezettek köréről ugyanúgy nem rendelkezik adatokkal, mint a többi adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése esetében sem. Az adatok alapján a március 31-i határidőig 595 szervezet jelentette be, hogy fizetett különadó alá eső végkielégítést.

A NAV korábban úgy tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a beérkező bizonylatok száma nem egyezik meg a különadó alá tartozó végkielégítéseket kifizető szervezetek számával. Több költségvetési szerv, minisztériumok és az önkormányzatok nagy része után a Magyar Államkincstár teljesíti ugyanis az adatszolgáltatást, és egy darab bizonylaton összesítve, nem pedig egyenként.

Különadóból március végéig 662,8 millió forint érkezett be a magánszemélyektől a NAV-hoz. Az idei költségvetés egymilliárd forint bevételt tervez a különadóból. A ténylegesen befolyó összeg nagysága 2011. május 20-a után fog kiderülni, ugyanis az érintett magánszemélyek többsége eddig az időpontig köteles megfizetni a különadót – emlékeztetett a NAV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik