Belföld

Eldől a Széchenyi tér és a Sziget sorsa is

Szerdán megkezdődhet a budapesti elektronikus jegy- és bérletrendszer kialakításának előkészítése is a Fővárosi Közgyűlésben.

Megkezdte szerdai ülését a Fővárosi Közgyűlés. A rendkívüli ülésen több mint hatvan napirendi pontot tárgyalhatnak meg. Dönthetnek a városatyák többek között arról, hogy a Roosevelt teret átkereszteljék Széchenyi István térré, megválaszthatják a közterületek hasznosításáról döntő bizottság tagjait, határozhatnak az új, közösségi közlekedési tarifarendszer előkészítéséről, a Sziget Kulturális Menedzser Irodával kötendő megállapodásról, valamint a CET beruházásról.

A szerdai közgyűlés elé kerülő javaslat szerint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Budapest főpolgármestere kezdeményezi, hogy az V. kerületi Roosevelt teret, ahol az Akadémia épülete is áll, kereszteljék át Széchenyi István térre. Az indoklás szerint Széchenyi sok szállal kötődik a térhez, 1825-ben birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására, és itt található a Lánchíd is, amelynek építését a gróf kezdeményezte.

A napirend alapján a testület elé kerül a megállapodás, amely szerint a Sziget Kft. 50 millió forintot fizetne az Óbudai-szigeten a közterület használatért az augusztusi fesztivál idején. A szervező emellett 100 millió forint értékben szolgáltatásokat rendel meg a főváros cégeitől, a BKV-tól, a gyógyfürdőktől, a vidámparktól és az állatkerttől.

Ha a közgyűlés is támogatja, megkezdődik a budapesti elektronikus jegy- és bérletrendszer kialakításának előkészítése. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a BKV jelenlegi viteldíj-rendszere korszerűtlen, a papíralapú jegyek felett eljárt az idő. A rendszer az utasok számára nem teszi lehetővé a használattal arányos díjfizetést, kényelmetlen és rugalmatlan, a BKV szempontjából pedig nehezen ellenőrizhető, veszteséges és kevés információt ad az utazási szokásokról. Az elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetésére a főváros korábban több kísérletet is tett, ezek azonban a költségek miatt kudarcot vallottak. Az előterjesztés szerint azonban a próbálkozások óta eltelt idő alatt fejlődött a technológia.

A közgyűlés elé kerülnek a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények, valamint a szociális intézmények szerkezetátalakítási koncepciójának kidolgozásáról szóló előterjesztések is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik