Belföld

Vége a fejfájásnak: újra kapható a Quarelin

Több fájdalomcsillapító gyógyszer is hiánycikk lett a patikákban.

Ismét van a gyógyszertárakban Quarelin tabletta, amely sokáig hiánycikk volt. Nemcsak ezt a fejfájás elleni készítményt nem tudták beszerezni a patikák, hanem az azonos összetételű Algopyrin Complex tablettát sem – utóbbi várhatóan nyárig hiánycikk marad.

A Quarelin forgalmazását a gyártó az egyik alapanyag beszállítójának megváltozása miatt függesztette fel: a koffeint már más – német – forrásból szerzik be. A gyógyszer eredetileg június elején került volna ismét forgalomba, ám az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a gyártó együttműködésének köszönhetően a vártnál korábban, már szerdától, április 6-tól hozzá lehet jutni a készítményhez – olvasható a sanofi-aventis keddi közleményében.

A Független Hírügynökség úgy tudja: vannak olyan gyógyszertárak, elsősorban Budapesten, ahol már kedden hozzájuthatnak a betegek Quarelinhez. A tabletta ára nem változott, de csak a húszdarabos kiszerelés kapható.

A Quarelin erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fejfájásra, valamint enyhe és közepes erősségű migrénes roham kezdeti szakaszára szedhető. Ez egy vényköteles termék, csak orvosi receptre adhatják ki a gyógyszertárakban.

Az Algopyren Complex alkalmazási területe ugyanaz, mint a Quareliné, és szintén vényköteles. Összetétele is ugyanaz, vagyis metamizolt, drotaverint és koffeint tartalmaz valamint a szükséges segédanyagokat. A forgalomba hozatali engedély jogosultja ennél a tablettánál is a sanofi-aventis, de várhatóan csak nyártól lesz ismét elérhető, mert más a csomagolása és a kiszerelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik