Belföld

Török Gábor: Gyurcsány ugyanúgy kivár, mint Orbán tette

Az MSZP-nek még számolnia kell "a Gyurcsány-problematikával".

Török Gábor szerint a volt kormányfő nem vonul le a harctérről, küzdeni akar. A politikai elemző az InfoRádióban azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy 2014-ben vagy később számolni kell Gyurcsánnyal, és a jelenlegi pártelitnek vagy együtt kell élnie vagy meg kell küzdenie vele. A Vision Politics igazgatója szerint Gyurcsány politikai stratégiája az időre épül. Ez a taktika egyszer már bejött Orbán Viktornak: aki az idő múlásának, türelmének, kitartásának köszönhette, hogy a 2002-es és a 2006-os vereség után ilyen diadalmasan tudott visszatérni.

Megengedhetné magának Gyurcsány Ferenc, hogy visszavonuljon, de láthatóan úgy döntött, a harctéren kell maradnia, mert ha onnan levonul, akkor lehet, hogy legközelebb nem tud visszatérni. Védelmeznie kell az egyre fogyatkozó támogatottságát és táborát a szocialista párton belül – hangsúlyozta Török Gábor.

Szerinte az MSZP legnagyobb problémája, hogy csak reakciókból építkezik, válaszai egyelőre nem öltenek koherens formát. Sokkal innovatívabbnak kellene lennie, mert most a párt csökkentett üzemmódban fut, amelyben megvannak a mindenkori ellenzék szokásos válaszreakciói, de az erő hiányzik. Az még nagyon messze van, hogy arról beszélhessünk, az MSZP alkalmas új szavazók bevonására – tette hozzá.

Török Gábor úgy véli: a Fidesz számára lennének érvek egy előrehozott választás mellett, de valószínűbb, hogy az eredeti időpontban lesznek a parlamenti választások. Az új alkotmánnyal kapcsolatos viszonylag kedvező környezet lehetőséget teremthet a Fidesznek, hogy erre való hivatkozással 2012 tavaszán parlamenti választásokat írjanak ki, de ennek óriási kockázatai vannak.

El is lehet veszíteni a választást, és nehéz is jól elmagyarázni, miért írnak ki idő előtt szavazást. Éppen a súlyos kockázatai miatt valószínűleg a Fidesz megfontolja, de elveti ezt a lehetőséget – mondta Török Gábor.

AJÁNLOTT LINK:

Török Gábor: Gyurcsány Ferenc az időre játszik (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik