Belföld

Kormányzati segítég kell az akadémiai kutatóknak

A kutatás szabadságát eddig csak rendkívül ostoba, diktatórikus rendszerek kérdőjelezték meg.

Ezt a Magyar Nemzetnek mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Szerinte az államnak biztosítania kell, hogy tudomány kényes kérdéseket is feltehessen. “Hiszen jobb, ha a tudomány képviselői teszik fel ezeket a kérdéseket és keresik a válaszokat, mintha alulinformált emberek „érzelemből” vitatkoznak azokról” – fogalmazott Pálinkás József.

A tudóst a lap annak kapcsán kérte számvetésre, hogy elnökválasztásra készül az MTA, és ő az egyetlen jelölt. Pálinkás József szerint három évvel ezelőtti tervei közül egyet nem tudott teljesíteni, nem sikerült megemelni az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) költségvetését, ezt egyik kormány sem tartotta fontosnak.

A pályázati pénzek zárolása miatt az akadémia és az egyetemek kutatói is nehéz helyzetbe kerültek. Az akadémiai kutatóhálózatban ez mintegy 2,5 milliárd forint hiányt jelent. Ha bedőlnek, az egész kutatás-fejlesztési rendszer veszélybe kerülhet. Az elnök szerint sürgősen lépni kell, hisz vannak pályázatok, amelyeknél az aláírt szerződések alapján az intézet megrendelte a műszert, ami megérkezett a számlával együtt.

“Hiába próbálok én néhány tucat kutatót Magyarországra hozni, ha az országról az a kép alakul ki, hogy itt kutatás-fejlesztési pályázatokra nincs pénz, és az érvényes szerződések ellenére sem fizetnek” – fogalmazott. Pálinkás József szerint a kormánynak ezzel a kérdéssel foglalkoznia kell.

AJÁNLOTT LINK:

Csődközelben az akadémiai kutatóhálózat (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik