Belföld

Katasztrófa esetén: “Megszakítjuk adásunkat!”

Megegyezett a katasztrófavédelem és a médiahatóság a közszolgálati adók műsorának megszakításáról.

Katasztrófahelyzet esetén egyes médiumok kötelesek megszakítani műsorukat és tájékoztatni az embereket – a médiatörvény erről szóló pontjának szabályozásáról írtak alá együttműködési megállapodást a katasztrófavédelmi főigazgatóság és a médiahatóság vezetői.

Az új médiatörvény szerint a négy közszolgálati és a közösségi műsorszolgáltatóknak műsorukat megszakítva kell beszámolniuk az eseményekről, illetve így kell tenniük azoknak a médiumoknak is, amelyeknek vételkörzetében a tragédia történt.

A közlemények küldésében, illetve fogadásában egy elektronikus levelező rendszer nyújt segítséget, ide “kötik be” a négy közszolgálati, az országos kereskedelmi és a közösségi médiaszolgáltatókat. Ez a rendszer garantálja a jövőben azt, hogy a veszélyre figyelmeztető üzenet minden körülmények között eljusson az emberekhez. Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság emellett elektronikus úton hozzáférést biztosít a katasztrófavédelemnek a médiaszolgáltatókról vezetett hatósági nyilvántartásához.

Amennyiben katasztrófa történne, a médiahatóság szakmai segítséget nyújt a kiesett hálózatok helyreállítását végző polgári védelmi szervezeteknek, közreműködik a katasztrófahelyzet kezeléséhez szükséges kiegészítő hírközlési kapacitások létrehozásában, illetve a szükséges információknak, az egyéb hálózatok felhasználásával történő továbbításában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vállalásai között az szerepel, hogy a települések polgári védelmi besorolásának figyelembe vételével megadja, és aktualizálja a veszélyforrások konkrét adatait, valamint hatáskörzetét annak érdekében, hogy ezekkel a hírközlés veszélyhelyzeti felkészítésénél számolni lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik