Belföld

Történelmi egyház lehet a Hit Gyülekezete?

Az új alkotmány elfogadása után kerül a parlament elé az új egyházi törvény.

Az egyházi törvény módosításának egyik mellékhatásaként várhatóan kibővül a történelmi egyházak köre – írja az Index, amely szerint több szintet különböztet majd meg az egyházak között az új szabályozás. A vallási szervezetnek adható legmagasabb szintű állami elismerés a történelmi egyház kategória lesz, ezt követi az elismert egyház, és a vallási egyesület.

A történelmi egyházzá nyilvánításhoz az kell, hogy a szervezet 100 év honosságot vagy 25 ezres lélekszámot tudjon felmutatni. Emellett országos intézményhálózat működtetését is bizonyítani kell. (A katolikus egyház azt szeretné elérni, ha a törvényszövegben a vagy helyett és szerepelne.) A katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyház mellett a kritériumoknak a Hit Gyülekezete is megfelel.

A Németh Sándor által vezetett gyülekezet saját adatai szerint közel 30 ezres tagsággal rendelkezik, és országszerte 70-80 közösséget működtet.

Az Index információi szerint az ügyben tárgyalások is folytak. Hack Péter korábbi parlamenti képviselő, a gyülekezet tagja azt mondta, számukra elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között. A történelmi egyház kategória elnevezéssel voltak fenntartásaik, de elfogadták, hogy a kormányzat ragaszkodott hozzá.

A tárgyalásokon egyelőre olyan részletkérdések maradtak tisztázatlanok, hogy milyen módszerrel bizonyítsák az egyházak híveik létszámát, ez ugyanis hivatalosan nem nyilvántartható, szenzitív adat. A kormányzat várhatóan az új alkotmány elfogadása után terjeszti a parlament elé az új egyházi törvényt, az év második felében pedig sorra kerül az egyházfinanszírozás átalakítása is.

AJÁNLOTT LINK:

Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik