Belföld

Az MSZP szerint nem lehet Széchenyi tér a Roosevelt

Egy kerületen belül nem lehet több közterületet ugyanarról a személyről elnevezni - mutattak rá a szocialisták.

A fővárosi MSZP-frakció szerint a hatályos fővárosi szabályozás alapján nem lehet az V. kerületi Roosevelt teret Széchenyi István térré átnevezni. Bihary Gábor szocialista fővárosi képviselő a jogi, ügyrendi, kisebbségvédelmi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság hétfői ülésén közölte, a két héttel korábbi közgyűlési ülésen a városvezetés olyan indítványt tett, amely szerint ettől a szabályozástól a jövőben el lehet térni, de azzal a megkötéssel, hogy egy kerületen belül nem lehet egy személyről több közterületet elnevezni.

Bihary Gábor arra mutatott rá, hogy a főváros V. kerületében már egy rakpartszakasz, továbbá egy utca is viseli Széchenyi István nevét, így a közgyűlés egy harmadik közterületet már nem nevezhet el Széchenyiről.

Utalt arra: a városvezetés a szerdai közgyűlésen – a kiküldött meghívó szerint – kezdeményezni akarja, hogy a Roosevelt tér neve a jövőben Széchenyi István tér legyen. Az, hogy az elnevezésnél Széchenyi István keresztneve is megjelenne, nem változtat semmin, hiszen a szabályozás szövege nem névről, hanem személyről szól – tette hozzá.

A hétfői bizottsági ülésen a képviselő kérdésére a hivatal dolgozói megerősítették, hogy a két hete hozott rendelet még nem jelent meg a közlönyben. Bihary Gábor közölte azt is, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai üléséig ki is hirdetnék a rendeletet, akkor sem lehet Széchenyi Istvánról közterületet elnevezni. A két héttel korábbi közgyűlésen ugyanis – mondta – Tarlós István főpolgármester – feltehetőleg véletlenül – befogadta a szocialisták egy módosító javaslatát, amely a különböző kerületekre vonatkozó engedményt lényegében nem is tenné lehetővé. A szocialista képviselő a közterület-átnevezésekre utalva azt hangoztatta: szerinte ma nem ez lenne a legfontosabb megoldandó feladat a városban, sőt – mint fogalmazott – az első százban sincs benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik