Belföld

Több száz baromfitetemet találtak Szombathely határában

Egyelőre nem tudják, mitől döglöttek meg az állatok.

Több száz baromfitetemet találtak találtak Szombathely határában, a Zanat és Söpte között vezető úthoz közel, egy elhanyagolt területen – közölte az MTI-vel a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága pénteken.

Az elhullott több száz tójótyúk eredetét vizsgálják, de az állategészségügyi hatóság szerint nem kell tartani járványtól, a tyúkok elhullását ugyanis szerintük nem valamiféle vírus, hanem valószínűleg valamilyen tartási, takarmányozási hiba, esetleg bakteriális fertőzés okozhatta – mondta Horváthné Sélley Erzsébet igazgató főállatorvos.

Vas megyében járványos állatbetegségről jelenleg nincs tudomásuk – mondta.

A főállatorvos szerint a tetemek több napja, akár két hete is ott lehettek megtalálási helyükön, már erősen bomló állapotban voltak, így laboratóriumi vizsgálatok sem vezetnének eredményre az elhullás okát illetően.

Horváthné Sélley Erzsébet elmondta azt is: az állatnyilvántartások alapján vizsgálják, hogy honnan, mely állattartótól származhatnak az elhullott tyúkok, ha megtalálják a szabálysértőt, százezertől akár többszázezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá.

A főállatorvos elmondta azt is: az állattartók állami támogatást igényelhetnek az elhullott állatok megsemmisítéséhez, ezért érthetetlen, hogy miért fordulnak elő Vas megyében is havi, heti rendszerességgel hasonló esetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik