Belföld

Tízmilliókért vásárolt műtárgyakat Kulcsár Attila

Másfél hónapos szünet után további vádlottak meghallgatásával folytatódott a megismételt elsőfokú büntetőper az exbróker ügyében.

F. Tamás tizedrendű vádlott a tárgyaláson továbbra is kitartott amellett, hogy nem bűnös. Új vallomást nem tett, de válaszolt a bírói tanács kérdéseire.

A vádlott felidézte, hogy 1999-ben milyen körülmények között ismerkedett meg Kulcsár Attilával és az évek során miként alakult ki köztük többféle üzleti kapcsolat is. Eleinte műtárgyakat vásárolt az exbróker megbízásából, később a segítségével Kulcsár résztulajdont szerzett a Zöld Újság részvénytársaságban. Egy idő után pedig a cég nagyjából kétszáz millió forintot helyezett el a brókernél, ebből az összegből és ennek hozamaiból fedezték a Világgazdaság működését.

F. Tamás – aki több mint négy órán keresztül válaszolt a kérdésekre – úgy fogalmazott: mindig jó véleménye volt Kulcsár Attiláról, akinek “az agya, mint a penge”, mostanra azonban már nincsnek beszélő viszonyban, így azt sem kérdezte meg tőle, hogy “miért játszotta ki”.

A galériatulajdonos emlékei szerint több tucat alkalommal vásárolt műalkotásokat Kulcsár Attila megbízásából, amelyek ellenértékét legtöbbször a “taxis Gyulával” küldte el neki a férfi. A legkisebb ilyen összeg kétszázezer, a legnagyobb 15-16 millió forint volt. Becslése szerint együttműködésük ideje alatt összesen 60-70 millió forintot fizetett ki neki Kulcsár Attila. Mint mondta, ezekről nem készült nyilvántartás, “becsületkasszás elszámolás” volt köztük.

F. Tamás kikérdezését szerdán folytatja a bíróság, amikor elsősorban a céges ügyekről várnak tőle választ.

A nyolcadrendű vádlott, Kelemen László Béla – akit orgazdasággal vádolnak – nem kívánt ismét vallomást tenni, így a bíró a vádlott korábbi vallomásait olvasta fel. A tavaly decemberben újrakezdődött büntetőperben a bíróság már meghallgatta Kulcsár Attila elsőrendű vádlottat, a következő hónapokban további vádlottak, tanúk és szakértők következnek.

A vád lényege szerint Kulcsár 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozójaként rendkívül magas hozamokat ígérve offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek – magánszemélyek és egyes állami vállalatok – pénzét, s ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik