Belföld

Szalai Annamária rendeletet alkotott

Ez az első jogszabály, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hivatal elnöke saját hatáskörében kiadott.

A mobilszolgáltatók sávdíjszámításáról szól az első rendelet, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hivatal (NMHH) elnöke önálló rendeletalkotási jogával élve hozott. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály a hivatal tájékoztatása szerint az európai trendekhez illeszkedve vezeti be az új frekvenciadíj-, azaz sávdíjszámítást, amelytől az NMHH a piaci beruházások növekedését várja.

Március elején a hivatal társadalmi egyeztetésre tette közzé a frekvencialekötés- és használat díjáról szóló tervezetét, amit az egyes szolgáltatók bizakodva fogadtak. Az előző rendeletet többször is bírálták, mivel eddig minden bázisállomás (rádióadó-vevő) után fizetni kellett, ezért a ritkábban lakott területek egyértelműen hátrányba kerültek a mobil sávszélesség-ellátásban. Mostantól az új bázisállomások telepítése nem lesz kapcsolatban a frekvenciadíj összegével, így akár nehezen elérhető otthonunkba is lehet a kisebb területet besugározni képes mobilcellákat létesíteni.

A rendelet hatálya azokra a díjakra terjed ki, amelyeket a polgári célú rádió-távközlési tevékenységet vagy szolgáltatást végzőknek frekvenciakijelöléskor (frekvencialekötési díj) és a frekvenciák használata során (frekvenciahasználati díj) kell fizetni. A rendelet kiterjed azokra a díjakra is, amelyeket a rendelet hatálybalépését megelőzően vagy azt követően árverés vagy pályázat útján értékesített frekvenciasáv esetén a jogosítottnak a frekvenciahasználati jogosultság érvényességi ideje alatt kell fizetnie (sávdíj) a rendelet hatálybalépését követő naptól. A rendelet azokat a frekvenciadíjakat nem érinti, amelyeket az egyes szolgáltatók koncessziós szerződésben rögzített módon és mértékben fizetnek.

Szalai Annamária, az NMHH elnöke 2011. január 1-től rendelkezik rendeletalkotási joggal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik