Belföld

Jönnek az ingyenes MTI-hírek

Nemsokára átalakul a hirado.hu is: közszolgálati hírportált faragnak belőle.

Hamarosan ingyenes lesz a Magyar Távirati Iroda híreinek egy része – közölte pénteken Rákosy Zsófia kommunikációs vezető. Az ingyenes hírszolgáltatás bevezetéséről szóló döntés értelmében az MTI saját forrású híreinek egy része nemcsak a magánemberek, hanem a nyomtatott, elektronikus vagy online média számára is szabad felhasználásúvá válik. Ide tartoznak majd például az MTI saját forrású hírei, grafikái valamint a napi sajtófotó-kiadás jelentős része. Ugyanakkor továbbra is fizetni kell a más hírügynökségektől átvett hírekért, a napi esemény-előrejelzésekért, a rádiós hírekért és az archív fotókért.

A közlemény szerint jelenleg a technikai és szervezeti előkészítés folyik. A dokumentumban emlékeztetnek arra, hogy az előzetes tervek szerint az “ingyenesség” már április elején indult volna. Az alapos felkészülés viszont több időt vesz igénybe a tervezettnél. “Az ingyenesség bevezetése a közeljövőben várható, pontos időpontjáról és tartalmáról a nagyközönséget és partnereinket részletesen tájékoztatni fogjuk” – áll a közleményben, amelyből nem derül ki, pontosan mikortól lesz ingyenes az MTI híreinek egy része.

Rákosy Zsófia a közmédiarendszer átalakításának eddigi eredményei közül kiemeli, hogy az elmúlt hetekben létrejött az MTI Hírcentrum, amely a közszolgálati televízió- és a rádiócsatornák számára készít hírműsorokat, megszüntetve ezáltal “a korábbi pazarló párhuzamosságokat”.

A közmédiarendszer átalakításának részeként megalakult az MTI Új Média Igazgatósága, amelynek feladata egyebek mellett egy versenyképes közszolgálati portál létrehozása. Ez lesz – a már jelenleg is működő – hirado.hu, így a híroldal hamarosan megújult arculattal és tartalommal várja látogatóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik