Belföld

Influenza: teljesen elült a járvány

Múlt héten a főváros körzetében 3250-en fordultak orvoshoz influenzával összefüggő megbetegedéssel.

Pest megyében ugyanúgy a járványküszöb alá esett vissza az influenzaszerű megbetegedések száma, mint az ország más területein – közölte Homor Zsuzsanna megyei tiszti főorvos pénteken az MTI-vel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a múlt heti adatok alapján azt közölte, hogy a megbetegedések gyakorisága már csak Pest megyében haladta meg a járványküszöböt.

A megyei tiszti főorvos ugyanakkor pénteken az MTI-nek leszögezte: Pest megyében sincs már járvány. Magyarázatképpen hozzátette, hogy az influenzaszerű megbetegedések előfordulását az Országos Epidemiológiai Központ az országos adatok alapján értékeli, s ez alapján “reflektál” a megyékre is, ám a statisztika sajátosságai miatt megyei viszonylatban jelentős eltérések lehetnek.

Így fordulhatott elő, hogy “nagy szórásban” a valóságosnál fertőzöttebbnek tűnt a régió, holott a Pest megyei megbetegedési adatok teljes mértékben megegyeznek az országos trendekkel – jelentette ki Homor Zsuzsanna.

Az év 12. hetében a főváros körzetében 3250-en fordultak orvoshoz influenzával összefüggő megbetegedéssel; 210-zel kevesebben, mint az azt megelőző héten. A fertőzöttségi csúcsnak számító 6. héthez képest – amikor csaknem 11 ezer megbetegedést regisztráltak – folyamatosan csökkent a fertőzöttek száma, a járvány megszűnt Pest megyében.

A területen működő kórházakban sorra oldották fel a látogatási tilalmat, a legutóbb (március 25-én) a ceglédi intézményben váltak fölöslegessé a korábbi korlátozások – közölte a megyei tiszti főorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik