Belföld

Esztergom polgármestere a Parlamenthez zarándokol

Azt kéri, hogy az Országgyűlés oszlassa fel a képviselő-testületet.

A fideszes többségű képviselő-testület feloszlatását kéri a fideszes többségű Országgyűléstől a független városvezető. Tétényi Éva (a képen) az erről szóló nyílt levelet – támogatóival – gyalog viszi a Parlamentig, a figyelemfelhívó menet április 8-án éjjel indul.

“Esztergomi választópolgárként nyílt levelet adunk át az Országgyűlésnek, kérve, hogy működésképtelenség miatt oszlassák fel a képviselő-testületet. Április 4-én lejár a választásokat követő fél év, ezt követően a jogszabályok lehetővé teszik a feloszlatást” – mondta Tétényi Éva.

A polgármester szerint a munkáját tartósan akadályozza, hogy a 15 tagú testületben a 10 fős kormánypárti frakció nem működik együtt, a többség által csaknem egy hónapja megválasztott jegyző részt sem vesz az üléseken, a hivatalból – távolléte alatt – elbocsátották munkatársait.

Tétényi Éva közölte, hogy a jövőben csak egyszer hívja össze a testületi ülést, amikor az adósságrendezési eljárásban a reorganizációs tervet kell elfogadni. Ennek hiánya ugyanis a város vagyonának felosztásához vezetne, de Esztergomot nem akarja veszélybe sodorni.

Az esztergomi képviselő-testületnek nincs érvényes működési szabályzata, az alpolgármester lemondott, így a polgármesteren kívül más nem hívhat össze ülést. A helyi Fidesz-frakció mégis a kormányhivatalnál kezdeményezi a rendkívüli testületi ülés összehívását.

Steindl Balázs frakcióvezető szerint döntések nélkül elkerülhetetlen lesz a vagyonfelosztás, pedig “egy kötvényben megvolt a pénz a tartozások kifizetésére”. Tétényi Éva miatt nem tudtak határozni a helyi kórház felelősségbiztosításáról, veszélybe kerülhet a buszközlekedés – írta.

A polgármester és a képviselő-testület viszonya akkor romlott meg, amikor Tétényi Éva közölte, a korábbi fideszes vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen számlát és csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, a lejárt hiteleket nem fizeti újabb kölcsönökből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik