Belföld

Bokros miatt fenyeget újabb drámai népességfogyás?

Új válaszokra van szükség a demográfiai helyzet javításához.

Rugalmasabb családpolitikával lehetne javítani a gyermekvállalási tervek megvalósítását – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal népességtudományi kutatóintézetének tudományos titkára. Kapitány Balázs a cseh példát ajánlotta, ahol immár növekvő lélekszámról lehet beszélni.

A kutatók ma is vitatkoznak ennek okain, de az biztos, hogy a “szomszédos államban” (sic) hasonlóan “bőkezű” a családtámogatási rendszer, mint Magyarországon, viszont sokkal rugalmasabb a szabályozás, így nincs akkora kényszer, mint nálunk – mondta a demográfus.

Egyébként Magyarországon is javulhatnak a demográfiai mutatók, mert az 1975 környékén született, úgynevezett Ratkó-unokák népesebb generációja most érte el azt a küszöböt, amikor nem tudja már tovább halogatni a gyermekvállalást – tette hozzá.

Magyarországon általában több gyermeket és viszonylag korán vállalnának az emberek, de ezek jellemzően nem valósulnak meg, a folyamatos “halogatás” jellemző, amíg biológiai kényszerhelyzetbe nem kerülnek a párok.

Kapitány Balázs szerint készülni kell a 2020-as időszakra, amikor valószínűleg újabb drasztikus népességfogyásra kell számítani. Ennek oka, hogy a rendszerváltás után, elsősorban a Bokros-csomag hatására, nagyon kevés gyermeket vállaltak az emberek, így az említett időpontra csak kis létszámú potenciális szülő lesz az országban – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik