Belföld

Áprilistól csak környezetbarát járműveket vehet az állam

A közbeszerzéseknél már az energiatakarékossági szempontokat is figyelembe kell venni.

A közúti járművek megvásárlására kiírt közbeszerzéseknél és az autóbuszos közszolgáltatók járműbeszerzéseinél április közepétől kötelező az energetikai és környezetvédelmi jellemzők rendszerszerű figyelembe vétele – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kormány új rendelete a tárca közleménye szerint a környezetkímélő és energiahatékony technológiák elterjedését, a társadalmi tudatosság növekedését, az állami példamutatás erősítését segíti elő.

Az ajánlatkérő többféle módon teljesítheti az energiahatékonysági és környezetvédelmi kötelezettséget: a közúti járművek beszerzési dokumentációjában műszaki alkalmassági kritériumként írhatja elő a megfelelő mutatókat. A beszerzésről hozott döntést megelőző értékelés során legalább 10 százalékos arányban, bírálati részszempontként kezelheti az energetikai és környezeti hatásokat. Ha ezeket a hatásokat pénzben fejezik ki, a teljes élettartamra vetített, a rendeletben meghatározott módszertan és adatsor alapján számítandó energiafelhasználási és szennyezőanyag kibocsátási költséget hozzá kell adni a beszerzési árhoz.

Az építési területeken, bányákban, kikötői vagy repülőtéri létesítményekben való használatra, és a honvédelem, katasztrófavédelem, rendvédelem céljaira tervezett és épített járművek beszerzői mentesülnek a szabályozásban rögzített követelmények alól.

A rendelet előírásait az április 14-i hatályba lépését követően induló beszerzésekre kell alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik