Belföld

Több roma katona segíthetné a cigányság beilleszkedését

Huncík Péter szakértő szerint a romák "sok alapdolgot" tanultak a hadseregben, amíg kötelező volt a sorkatonaság.

Pozitív diszkrimináció nélkül nem lehet megvalósítani a romák integrációját; segíthetne a helyzeten, ha több romát vennének fel a hadseregbe – mondta Huncík Péter szlovákiai magyar pszichiáter, közíró, politikus egy konferencián szerdán Budapesten.

A civil szervezetek uniós helyzetéről, az európai biztonság megerősítésében vállalt feladataikról szervezett nemzetközi konferencián Huncík Péter kiemelte: a romák “sok alapdolgot” tanultak a hadseregben, amíg kötelező volt a sorkatonaság. Pozitív diszkriminációt alkalmazva a romákat a társadalmon belüli arányuknál nagyobb mértékben kellene felvenni a hadseregbe, így többen végzettséget is szerezhetnének – mondta.

Véleménye szerint ez a megoldás akkor lehetne igazán sikeres, ha több ország összefogna, például a visegrádi négyek, és ezek az államok később további uniós tagországokat is ösztönözhetnének hasonló intézkedésekre. A pozitív diszkriminációval összefüggésben ugyanakkor a “roma elitben” felvetődik – tette hozzá -, hogy ennek erősítése “ellenük fordíthatja a közhangulatot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik