Belföld

Sürgeti Navracsics az ír gázoló kiadatását

A miniszter megelégelte a huzavonát a Tobin-ügyben.

Ír kollégájához fordult az igazságügyi miniszter a 2000-ben Leányfalun két gyermeket halálra gázoló Francis Ciarán Tobin kiadatása ügyében – írja a Népszava. Navracsics Tibor szerint „aggodalomra ad okot”, hogy bár a dublini Legfelsőbb Bíróság legutóbb a férfi kiadatása mellett döntött, Tobin megfellebbezte ezt.

„Egyre sürgetőbb, hogy ez az ügy minél hamarabb megoldást találjon, és ne árnyékolja be a két ország közötti együttműködést” – véli Navracsics Tibor, aki hozzátette, tisztában van az ír bíróságok függetlenségével. Alan Shatter válasza még nem érkezett meg – olvasható a lapban -, de a két politikus hamarosan Luxembourgban találkozik, így várhatóan szóba kerül az ügy.

A Népszava felidézi, hogy Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun előzés közben felhajtott a járdára, és ott két kisgyermeket ütött el a Volvójával. A 4 és féléves Zoltai Márton és másfél éves húga, a még babakocsiban fekvő Zoltai Petra azonnal életét vesztette. Tobin a kiérkező rendőröket megvárta, de hónapokkal később – november 30-án–, amint az útlevelét visszakapta, elhagyta Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik