Belföld

Romagyilkosságok: csak a negyedrendű vádlott tesz vallomást

A rövid kényszerű szünet után folytatódott a romák elleni gyilkosságsorozat tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon.

Az első rendű vádlott – a korábbi értesülésekkel ellentétben – mégsem tesz vallomást, ahogy a másod- és a harmadrendű vádlott sem. A negyedrendű vádlott viszont – bűnössége részbeni elismerésével – megkezdte vallomástételét.

A szerdai tárgyalás korábban azért szakadt félbe, mert az első rendű vádlott meghallgatása előtt védője indítványozta, hogy a vádlott személyi körülményeiről zárt tárgyaláson beszélhessen. Úgy fogalmazott: az első rendű vádlott családtagjai szeretnének kimaradni ebből a “médiafelhajtásból”.

Miszori László bíró a büntetőeljárási törvényre hivatkozva a védői indítványt elutasította, de a vádlott a média és a hallgatóság jelenlétében még édesanyja nevét sem volt hajlandó elárulni, holott az ilyen kérdésekre a törvény értelmében akkor is válaszolnia kell, ha egyébként a vallomástételt megtagadja.

A romák elleni támadások tárgyalása múlt héten kezdődött a vádirat ismertetésével. Szerdára a vádlottak meghallgatását tervezték. A négy férfit előre kitervelten, aljas indokból több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy elleni emberöléssel, ezen túl rablással, lőfegyverrel való visszaéléssel és rongálással vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik