Belföld

Hoffmann: egymillió is lehet a tandíj

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a választójog megadásánál meg kellene tartani a tizennyolc éves korhatárt, a tankötelezettséget viszont tizenhat éves korig csökkentené. A kereszténydemokrata politikus a többi közt erről is beszélt Gödöllőn, az unió oktatásügyi minisztereinek informális találkozója közben a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint akár egymillió forint is lehet egy éves tandíj, amennyiben kivezetik a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést, és az önköltségeshez igazítják azt a Széll Kálmán Terv alapján. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tisztségviselője az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy az átalakítás a 2012/13-as évtől indulna. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy szaktól függene a tandíj összege. Az alsó határ azonban még így is évi két-háromszázezer forint körül lenne.

Első körben meghatároznának egy keretszámot a költségtérítéses képzéseknél, jelenleg ugyanis nincs ilyen. Éppen ezért erről végleges döntést csak a jövő évi költségvetés tárgyalásakor, ez év végén hozhatnak.

Az államtitkár példaként említette, hogy az egyetemi vagy főiskolai felvételinél száz ponttal lehetne bekerülni az államilag támogatott, tehát ingyenes képzésbe, így hetven-hetvenöt ponttal a költségtérítésesbe. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a tanulmányi eredménytől függően ki lehet esni az ingyenes oktatásból, de be is lehet oda lépni.

A Krónika kérdésére Hoffmann Rózsa kifejtette: a tankötelezettségi korhatárt tizenhat évnél húzná meg. Az államtitkár úgy véli, ilyen korban már mindenki el tudja dönteni, hogy tovább akar-e tanulni vagy inkább dolgozni szeretne. Ettől függetlenül az állam az érettségiig biztosítja az ingyenes oktatást. A KDNP-s politikus megjegyezte, hogy az Európai Unióban tizennégy és tizennyolc év között mozog a tankötelezettségi korhatár.

Hoffmann Rózsa a Krónikának adott nyilatkozatában arról is szólt, hogy a választójogi törvénynek kell rendezni a választójogi korhatár kérdését. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, a nemzeti sorskérdésekről szerinte csak egy nagykorú, tehát a tizennyolc évet már betöltött állampolgár dönthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik