Belföld

Budafokon is kimutattak a levegőben jód-131-es izotópot

Magyarországon nem várható egészségkárosodás a japán atomerőmű miatt.

Budafokon jód-131-es izotóp volt a levegőben, de alig kimutatható mértékű, így az emberek egészségét egyáltalán nem veszélyeztette – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója. Szlovák beszámolók szerint a szokásos sugárzási érték ötszázszorosát mérték kedden az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei. Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett – írta az Index.

Egy neve elhallgatását kérő egyetemi kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Magyarországon nem várható egészségkárosodás a japán atomerőmű károsodása miatt – erősítette meg a Független Hírügynökségnek az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főigazgatója szerdán. Turai István beszélt arról is, hogy a szerda reggeli mérési adatok szerint Budafokon minimális mértékben mutattak ki a levegőben atomerőművi eredetű, jód-131-es izotópot.

Ennek koncentrációja éppen csak kimutatható nagyságú volt, mikrobecquerelnyi mértékű. Pajzsmirigy-betegség gyanúja esetén vagy diagnosztikai vizsgálatoknál ennél nagyobb dózist, megabecquerelnyit alkalmaznak, és még az sem károsítja a pajzsmirigyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik