Belföld

Többen vesznek jódtablettát, hiánycikk a sugármérő

Indokolatlan, de félünk a japán sugárveszélytől

Bár indokolatlan, mégis nőtt az aggodalom a fukusimai atomerőmű sérülése miatti növekvő radioaktív sugárzás miatt. A közrádió reggeli műsora szerint a japán földrengés óta hiánycikk lett a Geiger-Müller számláló. A forgalmazók szerint hónapokat kell várni egy műszerre, sőt, volt olyan internetes kereskedő, aki szerint a külföldi cégeknél sincs már raktáron a mérőeszközből.

A korábbinál többen keresik az általában a pajzsmirigy-megbetegedések kezelésére használt, vény nélkül kapható, 900-1500 forintba kerülő jódtablettát (a sugárfertőzés ellen jód tartalmú készítményeket írnak fel az orvosok). A szakma hiába figyelmeztet arra, hogy a távolság miatt teljesen indokolatlan a jódtabletta szedése, ami felügyelet nélkül több kárt okoz, mint hasznot.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nukleáris technikai intézetének igazgatója arra is figyelmeztetett, hogy a jódtabletta nem általában véd a sugárzás ellen. Aszódi Attila szerint azért veszélyes inaktív jódot szedni, mert allergiás reakciókat válthat ki, amelyek egymillió emberből egy-kettőnél akár halált is okozhatnak.

AJÁNLOTT LINK:

Fogy a jód, nincs sugármérő – a pániktól óvnak a szakemberek (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik