Belföld

Több pénzt igényelne a határvédelem?

Rajczy Lajos, az Európai Unió vámunió-tanácsi munkacsoportjának elnöke szerint meg kellene kímélni ettől a magyar költségvetést.

Az uniónak sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia, és több pénzt fordítania a keleti határok biztosítására – nyilatkozta a Magyar Hírlap keddi számában Rajczy Lajos, az Európai Unió vámunió-tanácsi munkacsoportjának elnöke.

Az elnök a lapban hozzáfűzi: a vám- és adóterületen Magyarország a régió és a balkáni térség érdekeit képviseli az uniós elnökség idején.

Rajczy Lajos azt mondta: Magyarországnak az áruhamisítások, a csempészet és a feketekereskedelem miatt el kellene érnie, hogy az Európai Bizottság nagyobb mértékben vegye ki a részét a külső határok fenntartásában. Elsősorban pénzügyileg kellene támogatást nyújtaniuk.

Szavai szerint “hatékonyabbá kell tennünk a bizottsági finanszírozást, azt ki kell terjeszteni a strukturális fejlesztésekre, hogy ezektől a tételektől, anyagi kötelességektől megkíméljük a magyar költségvetést. A vámszempontú érdekek védelmére fordított összeg alig egy százalékát fedezi az a pénz, amelyet az unió biztosít, tehát szinte teljes egészében a költségvetésből bonyolódik le mindez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik