Belföld

Juhász Ferenc: törvényes volt a HM-nél a lakáseladás

Törvényesen, szabályosan és etikusan folytak a lakáseladások közölte a volt honvédelmi miniszter.

Juhász Ferenc az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságnak az elmúlt nyolc év ügyeit vizsgáló albizottsága előtt azt mondta, minisztersége alatt nem adtak el áron alul ingatlant, mindig a szabályok szerint állapították meg az eladásra szánt lakások értékét. “Nem magunknak rendeztük el a dolgokat” – fűzte hozzá a szocialista politikus.

A volt miniszter szerint nem vagyonvesztés, hanem gyarapodás volt a minisztériumnál az elmúlt 20 évben, hiszen a haderőreform után indokolatlan volt a korábbi lakásmennyiség. A HM az ország legnagyobb lakástulajdonosa lehetett a rendszerváltás környékén, az elmúlt 20 évben becslése szerint 15 ezer lakást értékesítettek.

A vagyongyarapodás éppen ott érhető nyomon, hogy ezeket már nem kellett fenntartani, a tárca megszabadult az egyébként veszteséges, gyakran egész tömbházakat jelentő ingatlanoktól. Juhász Ferenc rámutatott: az eladások 99 százalékában nem lehet aggály, hiszen egy régebbi jogszabály, praxis alapján folyt a lakások értékesítése.

Ez a fajta jogosítvány, jogkör Für Lajos idején alakult ki. Az ingatlaneladásokkal kapcsolatban ezért sem lehet csak az elmúlt 8 évet vizsgálni, a gyakorlat jóval az MSZP kormányzása előtt kezdődött. Ezek alapján pedig akár Hende Csaba jelenlegi tárcavezető is ülhetne a bizottság előtt, hiszen többször is volt tisztségviselő a minisztériumban – tette hozzá.

A volt miniszter szerint a lakáseladások rendben mentek, a “szenzitívebb” kérdéseket a felső vezetőknek értékesített ingatlanok vetették fel. Ezek politikailag a legszenzitívebb kérdések voltak – tette hozzá azzal együtt, hogy nem tud olyan vezérkari főnököt, helyettest és két kivételtől eltekintve államtitkárt, aki nem kapott volna valamilyen lakást kedvezményes áron.

Csampa Zsoltnak, az albizottság elnökének kérdésére Juhász Ferenc elmondta: tudomása szerint azon vezetők, akik a HM-től vásároltak lakást, mind benne laknak az általuk megvett ingatlanban. A felmerülő konfliktusok és problémák indokolták a vonatkozó jogszabály módosítását, tehát a jogszabályi változtatások konkrét okát nem tudja már felidézni – mondta.

Egy másik kérdésre válaszolva a volt tárcavezető elmondta azt is, a HM az “egyedi igények kielégítésére” nem rendelkezik eszközökkel ilyen ügyekben. A tárca egy “nyitott könyv” volt az akkori ellenzéknek. A szocialista képviselő közölte, nem akart egyetlen felső vezetőnek vagy HM-es intézmény vezetőjének olyan kedvezményt adni, mely később újabb kéréseket szül.

Csampa Zsolt az elhangzottak miatt megint a legfőbb ügyészhez fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik