Belföld

A Jobbik szerint párturalmi alkotmány készül

A párt szerint a kormány érdemben nem hagy beleszólási lehetőséget az ellenzéknek.

A Jobbik szerint továbbra is csak a Fidesz-KDNP akarata érvényesül az alkotmányozásban, és egy párturalmi alkotmány fog születni, mert a kormánypártok “folyamatosan kizárják a lehetőségét annak, hogy az ellenzéki pártok érdemben beleszóljanak az alkotmányba”.

Gyüre Csaba és Apáti István, az alkotmányügyi bizottság jobbikos tagjai a testület keddi ülését követően beszéltek erről. A bizottsági ülésen szavaztak az alaptörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványokról. A 28 jobbikos javaslat közül 3 és felet támogatott a kormánypárti többség – mondta Gyüre Csaba, hozzátéve: “ezekben sem vagyunk biztosak, hogy a plenáris ülésen támogatják majd”.

Apáti István az elutasított indítványok közül kiemelte azt a javaslatot, amely az alkotmányban rögzítette volna a magyar termőföld és ivóvízkészlet magyar kézben tartását. A jobbikos képviselő szerint ennek elutasítása felér egy “nemzetárulással”.

Az ellenzéki képviselő szintén kitért a halálbüntetés visszaállításának lehetőségéről szóló javaslat elutasítására. Apáti István hangsúlyozta: ez nem jelentette volna a halálbüntetés azonnali visszaállítását, a Jobbik egy komoly szakmai, politikai, társadalmi vitát szeretett volna elindítani a témáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik