Belföld

Újraélesztik a Corvin-láncot

Másodszor is újraéleszti az Orbán-kormány a Horthy Miklós által alapított kitüntetést.

A kormányfő a Magyar Közlöny legfrissebb számában Granasztói György történészt nevezte ki április 1-jei hatállyal a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé – írja a Népszabadság. A kitüntetést 1930-ban Horthy Miklós alapította, Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára.

Az első ceremóniát 1931. február 24-én, Mátyás király születésnapja tiszteletére rendezték. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított.

Ötvennyolc év elmúltával az első Orbán-kormány idején honosították újra a Corvin-lánc díjat. A Corvin-láncot elsőként – 2001. augusztus 14-én – Teller Ede világhírű atomfizikus vehette át San Franciscó-i otthonában. A 2002-es kormányváltás után a díjat nem adták ki.

A mostani rendelet szerint a Corvin-lánccal kitüntetettek száma egyidejűleg nem haladhatja meg a 12 főt. Az elhunyt kitüntetett helyébe lépőt már nem a miniszterelnök, hanem a többi díjazott jelöli ki. A Corvin-lánc a kitüntetett halála esetén visszaszáll az államra.

Az elismeréssel nem jár anyagi juttatás, viszont minden kitüntetett háromévente egyszer, egytől három évig terjedő időtartamra kijelölhet egy személyt, aki Corvin-ösztöndíjasként a kulturális tárcától havi nettó 500 ezer forintban részesül alkotótevékenységének támogatására.

AJÁNLOTT LINK:

A kormányfő kérte: újraéled a Corvin-lánc (Népszabadság)
Megint újragondolják a Corvin-láncot (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik