Belföld

Csányi Vilmos a “Fidesz-fiúk” tévedéséről, az MSZP hibájáról

Az etológus szerint közösségi irányba kellene mozdulnia az országnak.

A hazai etológia megteremtője arra számít, hogy egyre többen fognak tiltakozni a Fidesz politikája ellen. A Népszavának adott interjúban Csányi Vilmos úgy véli, mára megjelentek az egyszemélyes közösségek, amikor az ember kizárólag önmagához hűséges. Az akadémikus szerint a pártokkal is úgy vagyunk, mint a szolgáltatókkal: ha jól teljesítenek, elfogadjuk, ha nem, másikat keresünk.

“Egy gazdagabb társadalomban, ahol nincsenek igazán nagy gondok, ahol van független sajtó, ahol a jogrendszer szilárd, ott nem nagyon érdekli az embereket, ki kerül hatalomra, hiszen mindenki majdnem ugyanazt fogja csinálni. Csak a legfelső réteg változik, az ügyek nagy részét továbbra is szakértelemmel bíró tisztviselők intézik, akiket nem rúgnak ki azonnal, hanem támaszkodnak rájuk. Ilyesmiről mi csak álmodozhatunk…” – mondja.

Csányi Vilmos szerint tévednek a “Fidesz-fiúk”, ha azt hiszik, ezeréves birodalmat építenek. Az az idő elmúlt. Ő nem hisz a vezérmítoszban. “A hatalmat mindig két-három évtizedes alapozó aprómunkával, alulról kell felépíteni. Ennek hiányában csak múló divatok vannak” – teszi hozzá.

Baloldaliként ugyanakkor a baloldalt azért bírálja, mert “belső életet él, nincs igazán kapcsolata a lakossággal”. Az elmúlt nyolc év legnagyobb hibájának azt tartja, hogy az MSZP nem volt elég határozott saját bomlasztóival szemben, eltűrte a korrupciót.

Szerinte közösségi irányba kellene mozdulnia az országnak, mert egy jól működő társadalomban a közösség érdeke fontosabb az egyéni érdeknél. Csányi Vilmos ragaszkodna a szabadságjogaihoz, de nem gondolja, hogy egy hatévesnek ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint egy húszévesnek.

“Nem szeretem azt a társadalmat, amelyben azt csinálok, amit akarok, mert nekem jogaim vannak. De azt a társadalmat se szeretem, ahol csak kötelességek léteznek, jogok nélkül. Volt részünk ebben is, abban is. Egyelőre nem lehet tudni, milyen irányba tartunk” – mondja az interjúban az ismert tudós. .

AJÁNLOTT LINK:

A bizalom nem központi utasításra terjed (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik