Belföld

Alkotmányozás: Orbán tolmácsolja az emberek véleményét

A miniszterelnök fogja ismertetni a nemzeti konzultációs kérdőívek eredményét és vélhetően módosító javaslatokat is tesz.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indul hétfőn a parlament. A kormányfő várhatóan ismertetni fogja az új alkotmánnyal kapcsolatban kiküldött és visszaérkezett nemzeti konzultációs kérdőívek eredményeit. Feltehetően ennek alapján módosításokat is javasol majd az új alaptörvény szövegéhez. A kormányfő szombaton a Facebookon közzétett videoüzenetében köszönte meg a kérdőív visszaküldését azoknak, akik ezt megtették. Azt ígérte, mindenki biztos lehet abban, hogy véleményét kiolvashatja majd az alaptörvény végleges formájából.

Az Országgyűlés hétfőn a tervek szerint lezárja az alkotmánytervezet általános vitáját és dönt a kormánypártok, illetve Szili Katalin független képviselő által benyújtott alkotmánytervezetek részleges vitára bocsátásáról. A héten két napon, hétfőn és pénteken ülésezik az országgyűlés. A pénteki ülésen megkezdődik a részletes vita 15 órás időkeretben, ez majd a következő hétfőn is folytatódik.

A tervek szerint az új alkotmány záróvitája és zárószavazása április 18-án lesz. Az új alaptörvény elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának “igen” szavazata szükséges. Amennyiben elfogadják, az államfő április 25-én, ünnepélyes keretek között írhatja alá az új alkotmányt. Schmitt Pál korábban azt mondta: szeretné, ha az aláírás ünnepélyes és méltó helyen lenne, amire majd az emberek szívesen emlékeznek. Példaként Esztergomot és Székesfehérvárt említette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik