Belföld

Tőkés László: folytatódjon a nemzetegyesítés!

Szavazati jogot adna a határon túli magyaroknak Schmitt Pál is.

Tőkés László szerint az alkotmányozáson keresztül tovább kell folytatni a nemzetegyesítési folyamatot. Az Európai Parlament alelnöke erről azután beszélt, hogy megbeszélést folytatott Schmitt Pál köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.

A politikus fontosnak tartja, hogy az új alkotmány alapvetések fejezetében várhatóan az szerepel majd, hogy egységes magyar nemzet van és az állam nemcsak felelősséget érez, ahogy az most az alaptörvényben szerepel, hanem felelősséget is visel a határon túl élő magyarok iránt.

Tőkés László hangsúlyozta: ennek jegyében magyarországi szavazati jogot kellene biztosítani a határon túli magyaroknak. Mint mondta, ebben egyetértettek Schmitt Pállal. A
Köztársasági Elnök Hivatalának közleményében erről nincs szó.

A KEH szerint Schmitt Pál és Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke egyetértett abban, hogy a szomszédos országokban élő, elszakított magyar nemzetrészek megmaradásának egyetlen garanciája a tényleges és teljes autonómia.

A hivatal úgy fogalmaz, hogy “Tőkés László kérte a magyar államfőt, támogassa a szomszédos országokban élő magyar állampolgárok szavazati jogának megadását.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik