Belföld

Nem sugárfertőzöttek a Tokióból hazatért magyarok

Eddig húszan kértek vizsgálatot. A ruhájukat is átnézték.

A japán atomerőmű-baleset óta húsz magyar kérte, vizsgálják meg őket a Sugárbiológiai Központban – hangzott el az RTL híradójában. Az intézmény főigazgatója elmondta, mindannyian Japánból utaztak haza, senkinél nem mutattak kik egészségükre ártalmas mennyiségű sugárzást.

A Sugárbiológiai Központban először a ruházatot vizsgálják át egy műszerrel, majd egy másikkal pedig azt, hogy kimutatható-e a bőrön vagy a hajon a sugárszennyezettség. A Központ főigazgatója megmutatta az úgynevezett egész-test számlálót is, amely a páciens egész szervezetét megvizsgálja.

Az Intézetben március 16-án jelentkeztek először páciensek, hogy megtudják, érte-e szervezetüket ártalmas sugárszennyezés. Turai István főigazgató főorvos elmondta, hogy húsz ember érkezett Tokióból Budapestre, akik meg is jelentek náluk a mérésre. A vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy senkinél nem volt sugárszennyezettség.

A központban folyamatosan mérik azt is, változik-e a levegő szennyezettsége. De ilyet sem tapasztaltak és nem is számítanak rá. Ha valaki kíváncsi a környezet sugárszennyezettségi viszonyaira, tájékozódhat az interneten, a sugárbiológiai központ honlapján is fenn vannak a frissen mért adatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik