Belföld

Az Ab hatásköréről is tárgyalt Navracsics a Velencei Bizottsággal

A testület egyet is ért meg nem is ért egyet a magyar kormány törekvéseivel.

Az új magyar alaptörvény megalkotásával kapcsolatban tárgyalt a Velencei Bizottsággal pénteken Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tanácskozás után az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a testület sajnálatosnak tartotta, hogy költségvetési és adótörvényekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) jogköre korlátozott maradna, abban viszont egyetértettek a kormányoldallal, hogy konkrét jogi érdek nélkül ne fordulhasson bárki az Ab-hoz.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete március 7-én tett látogatást Budapesten. A delegáció tagjai jónak tartották az alkotmányozás irányát, alapelveit, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a feszes menetrend miatt – mint azt akkor a tárgyalás után Navracsics Tibor elmondta.

A miniszterelnök-helyettes az MTI-vel közölte: a bizottság mostanra készítette el előzetes véleményét, amelyet egyhangúlag fogadott el. Emlékeztetett rá: három témáról, az Európai Unió alapjogi chartájának átültetéséről, az előzetes normakontrollról, valamint az alkotmánybírósági indítvány benyújtására jogosultak köréről kérték ki a Velencei Bizottság tanácsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik