Belföld

Térképen az ország radikális és neonáci csoportjai

Az Athena Intézet 18 szervezetet sorolt a gyűlöletcsoport kategóriába, köztük a Kuruc.Info-t, a Halálbrigádot, és a betiltott Magyar Gárdát.

Az intézet egy éve alakult meg azzal a céllal, hogy a Magyarországon működő gyűlöletcsoportokat felderítse, és tevékenységeiket nyomon kövesse. Megfigyeléseik legfontosabb információit a honlapjukon lévő úgynevezett “gyűlöletcsoport-térképen” hozzák nyilvánosságra.

A gyűlöletcsoportok olyan szerveződések, amelyek a gyűlöletre alapozva bármely ideológia nevében szóbeli, szimbolikus vagy fizikai agressziót valósítanak meg. A gyűlöletcsoport azonban nem büntetőjogi kategória. Amíg bűncselekményeket nem követnek el, e szerveződések büntetőjogi szankcionálása nem lehetséges, mivel a gondolatokat nem lehet betiltani – olvasható az Athena Intézet weboldalán.

Az Athena Intézet féléves előkészítést követően indította el tényfeltáró programját, melynek keretében a gyűlöletcsoportokról nyilvánosan elérhető adatokat egy négy hónapon át tartó, teljes körű kutatás önálló eredményeivel egészítette ki. A hiteleséggük érdekében minimum két, egymástól független forrással alátámasztott adatot tesznek közzé. A térképek középpontjában a csoportok székhelyei állnak. Az interaktív térkép szimbólumaira rákattintva részletes információk olvashatók a csoportok létszámáról, szervezetségéről, ideológiájáról, nyelvezetéről, küldetésükről, valamint a vezetők nyilvános beszédei is meghallgathatóak.

Az Intézet tényfeltáró kutatásai rávilágítanak arra, miszerint bizonyos csoportok között kapcsolatrendszer alakult ki. Az illusztrációból kiderül, hogy három csoport áll a rendszer középpontjában, a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungária, valamint a Blood and Honour Hungary.

A gyűlöletcsoportok kockázati besorolása az FBI (Federal Bureau of Investigations, Egyesült Államok) által elkészített Hétlépcsős Gyűlölet modellre támaszkodik Az intézet célja az emberek tájékoztatása, a közbeszéd aktív formálása a törvények maximális betartása mellett. Az intézet reményei szerint tevékenységük elvezethet a gyűlöletcsoportok elleni fellépéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik