Belföld

Gyöngyöspata: ne jöjjön senki demonstrálni!

Tüntetés helyett a romáknak hosszú távú segítségre és munkahelyekre lenne szükségük - mondják.

Gyöngyöspatán most nyugalom van, ennek megtartása érdekében a helyi romák azt kérik, hogy se a roma, se a civil szervezetek ne menjenek a településre demonstratív szándékkal, mert az növelné a feszültséget. Segítséget azonban szívesen fogadnak, a Vöröskereszt és egy magánszemély ígért hosszú távú segítséget, például munkalehetőséget, ami hozzájárul a konfliktus enyhítéséhez – közölte a Roma Sajtóközpont.

Gyöngyöspatán a 183 jelenlegi roma munkanélküliből ketten kaptak ígéretet arra, hogy áprilistól részt vehetnek a nyolcórás közmunkaprogramban. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke hétfőn tárgyalt Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral. A találkozó után elmondta, hogy az államtitkár a helyi közmunkaprogram bővítését ígérte, amivel legalább negyven roma munkanélküli jutna munkához.

Az elmúlt hetekben Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szervezetek a betiltott Magyar Gárdáéra emlékeztető egyenruhában járőröztek a Heves megyei településen. A csoportoktól az Országos Polgárőr Szövetség közleményben határolódott el. Nemzetközi jogvédő szervezetek pedig felszólították a magyar kormányt, hogy “azonnal lépjen közbe” az ott élő romák megvédésére. Az Antirasszista Világnapon, hétfőn Balog Zoltán államtitkár elmondta: a kormány határozottan fellép a gyűlöletből fakadó félelemkeltéssel szemben. Az államtitkár azt is hangsúlyozta: a rendőrség nem engedi, hogy félkatonai szervezetek kihívást intézzenek az állam kizárólagos joga ellen. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök felkérte a belügyminisztert egy akcióterv kidolgozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik