Belföld

Vádlottak padján Dávid Ibolya és Szilvásy György

Ma kezdődik az UD Zrt.-ügyben megvádolt politikusok pere.

Az UD Zrt.-ügyben megvádolt két volt szocialista és két volt MDF-es politikus büntetőpere ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Központi Nyomozó Főügyészség személyes adattal való visszaélés miatt decemberben emelt vádat Szilvásy György, Tóth Károly, Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen.

Szilvásy György volt titokminisztert egyrendbeli, folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják, Tóth Károlyt, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának volt alelnökét pedig egyrendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel.

Dávid Ibolya volt MDF-elnök ellen kétrendbeli személyes adattal visszaélés, valamint egyrendbeli kényszerítés a vád, Herényi Károly volt frakcióvezető ellen pedig egyrendbeli személyes adattal visszaélés.

A két és fél éve kipattant UD Zrt.-ügyben számos büntető és polgári eljárás indult. Még az előző kormány idején, 2008 szeptemberében a biztonsági cégnél tartottak házkutatást a hatóságok, és súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoztak. Több akkori ellenzéki politikus, majd az UD Zrt. vezetői is személyiségi jogi pereket indítottak, amelyeket az MDF vezetőivel szemben megnyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik