Belföld

Módosult a fővárosi parkolási rendelet

Azok kaphatnak ingyenes matricát, akiknek nincs pótdíjtartozásuk, a Belügyminisztérium pedig több behajtási engedélyhez jut.

György István főpolgármester-helyettes előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadták el. A Jobbik két módosító indítványt is benyújtott, de ezeket a közgyűlés leszavazta. Befogadta viszont Rogán Antal fideszes képviselő módosító javaslatát, amellyel növeli azon közterületek körét, ahol nem érvényesek a lakossági parkolómatricák.

A szabályzat öt ponton módosult: lakossági parkolási és a védett övezetekbe érvényes behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a gépjárműre nincs 30 napnál régebbi pótdíjtartozás.

Növelték a kiadható behajtási-várakozási engedélyek számát Magyarország soros EU-elnöksége miatt. Ezek korlátlan ideig biztosítanak díjmentes parkolást Budapesten. Eddig a főpolgármester négyszáz ilyet adhatott ki hat kezdeményezett szervezetnek, de 2011-re megnőtt az igény. Így a Belügyminisztériummal bővítik azon hatóságok, intézmények körét, amelyek jogosultak ilyen engedélyre, és 500-ra növelik a kiadható papírok számát.

Nem lesz kötelező a bankkártyát is elfogadó automaták beszerzése, mivel a főváros tapasztalatai szerint kevesen élnek a bankkártyás fizetés lehetőségével, az önkormányzatnak viszont csak többletköltsége származik ebből.

Növekedik a várakozóhelyek és a fizetőautomaták közti távolság is: 80 százalékuknál az eddigi 50 méter helyett 75 méteren belül lesznek elérhetőek.

Az ügyfélszolgálati irodák nyitva tartása is változott, a parkolási társaságok irodái egységesen, hétfőn, kedden és csütörtökön 9 órától 17 óráig, szerdán 9 órától 18 óráig, pénteken pedig 9 órától 16 óráig állnak rendelkezésre.

Felülvizsgálják a parkolási díjakat a pesti alsó rakparton, mivel a tapasztalatok szerint 100 százalékos kihasználtság helyett alig használják az autósok ezt a területet parkolásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik