Belföld

Leszállították a tízéves bliccelőt – tiltakozik az omdusman

A biztos szerint egy gyereket akkor nem szabad leszállítani egy buszról , ha nincs nála menetjegy, bérlet vagy egyéb igazolás.

A Volán busztársaság utazási feltételeinek módosítását javasolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután megvizsgálta egy Volán-buszról leszállított tízéves gyermek esetét; Szabó Máté megállapította, hogy hiányosan szabályozzák a Volán társaságok, miként lehet kizárni az utazásból, hol szabad leszállítani a jegy és kísérő nélküli kiskorút.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra figyelmeztet, hogy a gyermekkorú utasok különleges figyelmet igényelnek, nem lehet őket az önmagukért felelősséget vállalni tudó felnőttekkel azonos módon kezelni. Ezért a gyermek akkor sem szállítható le a járműről, ha nincs nála menetjegy, bérlet vagy egyéb igazolás. A szolgáltatónak el kell vinnie az úti céljához, a követelését pedig utólag érvényesítheti a társaság.

Az ombudsman felkérte a Volán Egyesülés vezérigazgatóját: módosítsák az utazás feltételeit annak érdekében, hogy a felnőtt kísérő nélkül utazó gyermeket érvényes jegy vagy bérlet hiányában csak az úti céljánál lehessen leszállítani a járműről – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik