Belföld

Iskolabezárási moratóriumot kezdeményez a Jobbik

Az ellenzéki párt erről határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Dúró Dóra (a képen) elmondta: országos probléma, hogy egyre több iskola esetében merül fel a bezárás lehetősége, legtöbbször anyagi okok miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy az idei költségvetésben a korábbi 350 millió forint helyett 300 millióra csökken a kisiskolák újranyitására fordítható összeg.

A Jobbik határozati javaslata kimondaná, hogy az érintett iskolák további működéséhez szükséges források megszerzéséig ne lehessen bezárni az intézményeket, ne lehessen az iskolaépületeket értékesíteni, vagy más célra hasznosítani.

Az ellenzéki párt szerint más területeken, nem az iskolákon kellene spórolni. Ferenczi Gábor példaként említette a bakonyjákói esetet, ahol – bár az önkormányzatnak vannak tartalékai és az iskola is megfelelő létszámmal működik – a helyi képviselő-testület az intézmény bezárását tervezi; Ajkán pedig a város négymilliárd forintos adósságának csökkentésével indokolják egy 12 millió forintba kerülő oktatási intézmény bezárását. A Jobbik szerint az ilyen esetek megakadályozására lenne alkalmas a határozati javaslatuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik