Belföld

Elsötétül a Budai Vár a Föld óráján

Rekordméretű részvételre számítanak március 26-án a Föld Órája kezdeményezésben.

A www.foldoraja.hu oldalon közzétett adatok szerint 131 ország és tartomány, és emberek százmilliói készülnek arra, hogy szombaton este fél kilenckor egy órára lekapcsolják a villanyt, felhívva ezzel a kormányok figyelmet a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra.

Magyarországról keddig több mint 2500 magánember, 41 település és 187 intézmény jelezte regisztrációjával, hogy részt vesz az összefogásban. A világméretű adatokat tekintve csatlakozott mind a hét kontinens, az összes G20 tagország, több ezer város, emblematikus épület és látványosság és több százmillió ember.

Szombaton este sötétbe borul egyebek mellett a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye.

Magyarországon kialszanak a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház, és aSzegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának fényei. Több városban is változatos programokkal, fáklyás, gyertyás felvonulással, tűzzsonglőrökkel, csillagászati bemutatóval, illetve filmvetítésekkel várják az érdeklődőket – olvasható a foldoraja.hu weboldalon.

A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A 2011-es akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik