Belföld

Paul Lendvai a fejtetőre állított országról

A bécsi publicista szerint az EU-elnökség után derül ki, mennyit ártott a kormány az országnak.

Paul Lendvai újságíró, Kelet-Európa-szakértő szerint a “nacionalizmus a magyar történelem legveszélyesebb jelensége”. Mint a Népszabadságnak mondja, ő Kosáry Domokossal ért egyet, “aki szerint először is a tehetetlenség nem politikai erény. Ezt egyébként ki kellene írni Orbán Viktor dolgozószobájába, amikor a munkatársait válogatja.”

Most megjelent könyve (Az eltékozolt ország) utolsó fejezetét ki kellett egészítenie, mert Orbán Viktor olyan sebességgel hajtotta végre a hatalomátvételt, és olyannyira a feje tetejére állította az országot. Szerinte az EU-elnökség után változni fog a kormány megítélése, akkor derül ki, milyen sokat ártott a Fidesz az országnak azzal, hogy összekeveri a politizálást a karaktergyilkossággal.

“A legnagyobb veszély, mint általában az autokratikus országok vezetőinek esetében, hogy saját környezetében, pártja vezetésében nem merik neki megmondani, ha a politikája egy kérdésben alapvetően téves” – fogalmaz a publicista, aki nem izgatja magát, de nagyon szomorú, mert egy “roppant tehetséges néppel és országgal történik mindez. Magyarország jelenleg csak egyetlen területen áll ugyanott, mint Ausztria: a futballban. A távolság semmit sem csökkent” – mondja.

Az interjúból az is kiderül, hogy nem Paul Lendvai jelentett, róla jelentettek. A bécsi publicista a Népszabadságnak azt mondta, őt soha senki nem akarta beszervezni. Megkapta a dossziéját a történeti hivataltól, 395 oldal. Mások jelentései vannak benne. Paul Lendvai a lapban felsorolja, hogy a korábbi korszakokban volt: Horthy-, CIA-, de KGB-ügynök is. A vádaskodók szerint.

AJÁNLOTT LINK:

„Az Orbán-kormány a feje tetejére állította az országot” (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik