Belföld

Balog Zoltán: a kormány fellép az erőszakkal szemben

Az államtitkár az MSZP-nek és az ombudsmannak is beolvasott a rasszizmus elleni világnapon.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn az MTI-vel közölte: a kormány azon dolgozik, hogy a kilátástalan helyzetbe került roma és nem roma magyarok százezrei ne egymásban keressék nyomorúságuk okát, hanem lehetőségük legyen a felemelkedésre. Ennek egyik eszköze az európai roma keretstratégia várható elfogadtatása és a társadalmi felzárkózás programjának megvalósítása – olvasható az államtitkárnak a rasszizmus és faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából tett nyilatkozatában.

Balog Zoltán szerint az a kormány, amely európai léptékben igyekszik megoldást találni a faji különbségekből eredő társadalmi problémákra, sajnálattal veszi tudomásul, hogy a nemzetközi évfordulót a választók bizalmát elvesztő MSZP – amely pártot “súlyos felelősség terhel az ország katasztrofális gazdasági állapotáért és az elmúlt nyolc évben kialakult nyomorúságos morális helyzetért” – pusztán a kormány elleni hangulatkeltésre használja, ellentétet próbálva szítani a többség és a kisebbség között.

A nyilatkozat szerint ennél is szomorúbb az a tény, hogy felelős állami hivatalnok, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa “tesz felelőtlen kijelentéseket, ahelyett, hogy a munkáját végezné”. Rasszizmusról szólva az egyént, az állampolgárt minden felelősség alól felmenteni “a felelősség e jelenségekért soha nem az állampolgároké (…)” súlyos aránytévesztés és tévedés – emelte ki Balog Zoltán. Felelősségünk közös: az államé, a kormányé, az ellenzéké, az állampolgároké, a többségi és kisebbségi közösségeké. Ha egyre többen lesznek, akik a gyűlölet helyett az összefogást választják, akkor az államnak és a rendőrségnek is könnyebb dolga lesz. Erre az együttműködésre hívjuk azokat, akik hisznek az ország és polgárai felemelkedésében – áll a kommünikében.

Előzőleg Kállai Ernő kisebbségi ombudsman azt mondta, hogy “kétségbeesett figyelemfelhívás” az antirasszista világnap 2011-ben Magyarországon.

“A szegénység egyre nő, az államban, az állam szerveiben megrendült a bizalom. A lakosság magára hagyatottsága pedig egyenes úton vezetett, vezet egy olyan jellegű társadalmi önszerveződéshez, amely leegyszerűsítve a valóságot faji, származási kategóriákban definiálja azt a csoportot, amellyel szemben védelmet kíván nyújtani” – írta Kállai Ernő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kiemelte: ennek következtében éppen a legkiszolgáltatottabb, a legszegényebb, a halmozott hátrányok között élő emberek szenvednek a kollektív bűnösség elvén alapuló megaláztatást, anélkül, hogy az állam megvédené őket. Mint hozzátette, a felelősség e jelenségekért soha nem az állampolgároké, hanem az államé, amely magára hagyja állampolgárait: mindennapi életük, létbiztonságuk tekintetében csakúgy, mint emberi méltóságuk védelmében.

Ha az állam alapvető funkcióit nem látja el: nem biztosít polgárainak lehetőséget arra, hogy tanuljanak, dolgozzanak, nem nyújt számukra biztonságot, védelmet és egyenlő méltóságot, akkor ők maguk kénytelenek – bármilyen módon is – megteremteni minimális életfeltételeiket. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat – írta az ombudsman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik