Belföld

A Facebookon követelik Lázár János távozását a közéletből

Nem csak az ellenzék háborodott fel: tüntetést szerveznek a Facebook-on a frakcióvezető-polgármester "kioktatásai" miatt.

A Kettős Mérce nevű blog honlapján (magyarinfo.blog.hu) és Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/magyarinfo?sk=info) vasárnap este 6-órára “polgári engedetlenségi flash mobot”, tulajdonképpen tüntetést kezdeményezett a Fidesz budapesti, Szentkirályi utcai székházához.

Indult egy Facebook-csoport “Lázár János húzzon a közéletből” címmel (www.facebook.com/lazarjanoshuzzon). Ott megköszönik Lázár János eddigi munkáját, de azt javasolják neki, a továbbiakban inkább a befektetéseivel foglalkozzon, kioktatásaira nem tartanak igényt. “MInket nem érdekel a pártpolitika – fogalmaz a csoport -. MI nem bántjuk azt, aki tőlünk eltérő politikai értékeket vall. De MI nem fogadjuk el, hogy egy felelős politikus többnek képzelje magát tőlünk, a választóitól. MI adtuk a lehetőséget, MI el is vehetjük.”

Gyurcsány Ferenc is a Facebookon szólt hozzá az esethez. Szerint bántó érzéketlenség süt Lázár János szombaton nyilvánosságra került kijelentéseiből. A volt miniszterelnök úgy véli, annak az országnak, amelyről a polgármester beszél, nincs emberarca. A frakcióvezető által mondottakat kiterjesztve a Fidesz mostani politikájára, felteszi a kérdést: vajon tényleg így gondolkodnak-e a kormánypártban? “Ha így van, akkor nagyobb bajban vagyunk, mint gondoltuk” – írja. Megemlékezik saját gyermekkori szegénységéről, s arról, hogy édesanyja számára életének legnagyobb előrelépése az volt, amikor a szoba-konyhából 20 év után egy lakótelepi tanácsi lakásba költözhetett.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető és hódmezővásárhelyi polgármester városa közgyűlésének ülésén az interneten közzétett hangfelvétel szerint azt mondta: “Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem.” A polgármester a felvételen ezt követően még ecsetelte, hogy aki ügyesen manőverezett az elmúlt évek árfolyamingadozásai közepette, az jól is járhatott – egyben reményét fejezte ki, hogy a családfő ügyessége következtében kisfia húsz év múlva “jó partinak” fog számítani a hódmezővásárhelyi lányos anyák körében.

A Fidesz egyelőre nem reagált a Lázár János kijelentéseivel kapcsolatos hírekre. A pártfrakció szóvivője, Krakkó Ákos tegnap azt mondta, hogy személyes érintettsége miatt Lázár Jánost is el kell érnie, de egyelőre ez nem sikerült.

A parlamenti ellenzéki pártok mindegyike elítélte Lázár János kijelentéseit. Az MSZP szerint Lázár János dolgozók, alkalmazottak, küszködő kisvállalkozók millióit szólta le és “pofátlan” megjegyzéseiért szégyellnie kell magát. Az LMP azt közölte: ez a kormány eddig is csak büntette a szegényeket – most nyilvánosan meg is alázta őket. A Jobbik felszólította “a luxusaudik és költségtérítések királyát, gondolkodjon el azon, hogy van-e keresnivalója az országgyűlésben, az alkotmányozó kormánypárt frakciójának élén és a magyar közéletben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik