Belföld

Gazsó az MSZP-t, TGM Orbánt bírálja

A filozófus szerint a kormányfő elitista, az elitkutató bizakodóbb.

Tamás Gáspár Miklós úgy véli, Orbán Viktor állításával ellentétben az ország nem megújul, hanem hanyatlik. A filozófus Népszabadságban közölt elemzése szerint ennek nemcsak a kormányfő az oka, hanem az is, hogy a mai “rezsim” a rendszerváltással és annak kudarcával visszaél.

Az új hatalom mindenkinek világossá teszi, hogy az öreg, a beteg, a munkanélküli az alacsonyrendű vagy káros elem. Tamás Gáspár Miklós szerint Orbán Viktor tehát nem populista, hanem elitista. Hangja az egyenlőséget elutasító „fölsőbbségi állam” (Obrigkeitsstaat) hangja, ez a hang pedig elitista.

A nép el is viseli a végzetét, ameddig csak azt mondják neki, hogy ez a sorsa. De azt már nem fogja elviselni, ha azt is hallja, hogy ez nem balsors, hanem kitüntető jószerencse – írja Tamás Gáspár Miklós a Népszabadságban.

Gazsó Ferenc szociológus ezzel szemben bizakodóan beszél az országot irányító új elitről a Helyi Témában. Arra emlékeztet, hogy sokakban keltett reményt, hogy a Fidesz-kormány kilátásba helyezte az országot csődbe juttató gazdaság- és társadalompolitika gyökeres átalakítását.

E törekvések széles körű társadalmi támogatást élveznek, de a végrehajtás esetenként hagy maga után kívánnivalót. Az elitkutató szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása helyes döntés volt, de a megvalósítás körüli kommunikáció támadási felületet nyitott.

Az egykor az MSZP belső ellenzékének számító feloszlatott Társadalompolitikai Tagozat tiszteletbeli elnöke szerint “Gyurcsány és Bajnai hiteltelenítette, csődbe vitte a pártot”. A 8-10 százaléknyi szavazó az MSZP-nek a túlélést biztosítja.

Az MSZP belátható időn belül nem lehet a Fidesz váltópártja – mondja Gazsó Ferenc, aki szerint a szocialisták eljátszották az emberek bizalmát. Háromszor voltak kormányon, de egyszer sem sikerült bizonyítani alkalmasságukat az ország vezetésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

TGM: Ez volt a rend ezer évig (Népszabadság)
Gaz­­só: Az MSZP aligha lesz váltópárt! (Helyi Téma)
Gazsó Ferenc: A megújulásra képtelen MSZP megszállva tartja a baloldalt (hvg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik