Belföld

Szakértelem a növényvédelemben

Manapság egy termék kiválasztásánál nemcsak maga a termék számít, hanem az a szolgáltatáscsomag, illetve azon előnyök összessége is, amelyekhez a vásárlás révén hozzájutunk

A növényvédő szerek esetében ez különösen fontos, hiszen egyetlen döntéstől akár a termelő megélhetése is függhet. A termék mögött álló technológia és szakértelem sok esetben döntő tényező azon gazdák számára, akik tudják, hogy a termőföldjük csak szakértő kézben tudja a maximumot nyújtani.


Szakértelem a növényvédelemben 1


Az innováció és szakértelem növényvédelemben betöltött szerepéről Czigány Tiborral, a Syngenta Növényvédelmi Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.



Ön szerint miben mutatkozik meg igazán a Syngenta növényvédelmi szakértelme?

A Syngenta viszonylag egy fiatal cég, hiszen nemrégiben ünnepelte 10 születésnapját, azonban úgy vélem, hogy sokan nem tudják, hogy a valóságban vállalatunk termékei mögött több mint két és fél évszázados tapasztalat áll. Amikor az ezredfordulón, az AstraZeneca és a Novartis mezőgazdasági üzletágának egyesítésével létrejött a vállalatunk, a cél az volt, hogy egy olyan tisztán mezőgazdasági profilú céget hozzunk létre, amely képes megfelelni a világ minőségi élelmiszer iránti igényeinek. Azóta is ezt tekintjük legfőbb küldetésünknek, kutatóink folyamatosan olyan biztonságos és hatékony növényvédelmi technológiákon dolgoznak, amelyek hosszú távon is eredményesen alkalmazhatóak a modern mezőgazdaságban. Ennek érdekében a vállalatunk évente több mint 960 millió dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe, s több mint 20 országban folytat kutatómunkát.
Számos olyan programunk fut világszerte, amelyek keretében különböző fenntartható megoldásokat vizsgálunk. Magyarországon jelenleg két ilyen kísérlet folyik: a MARGINS talaj- és vízvédelmi program, valamint a Beporzó projekt, amely a beporzó rovarok élőhelyeinek védelmére és létfontosságú szerepére hívja fel a figyelmet. Munkánkba számos független külső szakértőt is bevonunk, évek óta együtt működünk például az MTA Földrajztudományi Intézetével és a Madártani Egyesülettel is.


Szakértelem a növényvédelemben 2


Hogyan osztják meg mindezt az információt, szakmai tudást a legfőbb érintettekkel, a termelőkkel?

Számos fórum keretében próbálunk személyes kapcsolatot teremteni a gazdákkal, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy a maximális terméshozam a két fél szaktudásának egyesítésével érhető el a legeredményesebben. A kétirányú kommunikáció, a visszajelzések, a tanulságok értékelése a munkánk és sikerünk elengedhetetlen feltétele. Ez különös jelentőséggel bír a növényvédelemben, amelynek hatékonyságára nagy befolyással bír az adott ország speciális klímája is. Számos kísérletünk folyik itthoni partnereink bevonásával, amelyek keretében az egyes növényvédelmi technológiánkat teszteljük helyi viszonyok között.
Rendszeres kommunikációra adnak lehetőséget éves Szezonnyitó és SzerShow rendezvényeink, amelyek alkalmával nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is bemutatjuk termékeinket, illetve szaktanácsadással szolgálunk minden érdeklődőknek. Minden évben szervezünk több bejárást, szakmai találkozót egy-egy növénykultúrához kapcsolódóan is, ahol az érintett felek tapasztalatot cserélhetnek. Emellett ingyenesen állnak partnereink rendelkezésére időjárás- és növényvédelmi előrejelzés szolgáltatásaink, amelyek honlapunkon keresztül érhetőek el.
Szakértelem a növényvédelemben 2Milyen irányban fejlődik jelenleg a vállalat, hogyan képzeli el a Syngenta jövőjét?

Remélem, hogy vállalatunk a jövőben is élen jár majd a fejlesztésekben, ezáltal javítva a világ élelmiszerellátását, az élelmiszerbiztonságot úgy, hogy közben segítünk megóvni természeti környezetünket is.

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik