Belföld

Megsemmisíttetnék a semmiségi törvényt

Jogvédő szervezetek szerint a jogszabály súlyosan sérti a jogállamiságot és a bírói függetlenséget.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös beadványban kérik a semmisségi törvény megsemmisítését az Alkotmánybíróságtól. A jogvédő szervezetek pénteki közleménye szerint a nemrég megszavazott jogszabály súlyosan sérti a jogállamiságot és a bírói függetlenséget.

A jogvédő szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a törvény azt sugallja: a rendőrök hamisan vádolták a terhelteket minden olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését az ő vallomásuk támasztotta alá. Azt is sugallja, hogy az ügyészek tévesen emeltek vádat, illetve első és másodfokon a bíróságon téves ítéletet hoztak.

Egy ilyen törvény nem visszaadja, hanem aláássa az igazságszolgáltatás szakszerűségébe és tisztaságába vetett társadalmi bizalmat. A jogállamot súlyosan veszélyezteti, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket – vélik a jogvédők, akik felhívjuk a figyelmet: perújításon keresztül továbbra is van jogi lehetőség a nem megfelelő bizonyítékok alapján elítéltek sérelmének orvoslására jogállami keretek között.

A semmisségi törvényt március 7-én szavazta meg az Országgyűlés a fideszes Balsai István előterjesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik