Belföld

Petőfi cenzúrázva: a minisztérium tagadja a vádakat

"Nem minden esetben a teljes művek előadásából állt" a március 15-ei ünnepi műsor - állítják.

Vers-, dal- és prózai részletekből, tehát nem minden esetben a teljes művek előadásából állt a Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-i ünnepi műsor, mint minden művészi koncepció alapján szerkesztett műsor általában – hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtöki közleménye.

Az fn.hu hírportál csütörtökön Cenzúrázta Petőfit a kormány címmel arról írt, hogy a Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepségen – ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt – az elszavalt versek közül Petőfi egyik költeményét erősen megcsonkított változatban hallhatta a közönség: kimaradt a szabad sajtóról és a tehetetlen országgyűlésről szóló rész is.

A minisztérium közleményében ezzel kapcsolatban kiemeli: az ünnepi műsornak is számos – többek között művészeti, dramaturgiai és időbeni – szempontnak kell megfelelnie. E szempontoknak megfelelően bizonyos műsorszámok nem teljes terjedelemben hangzottak el (például az idézett Petőfi-vers és a katonadalmontázs) vagy nem egy előadói blokkon belül (például Nemzeti dal), és “mint ismert, még a Himnuszt sem szoktuk teljes terjedelemben énekelni” – írják.

“Idén több tízezer ember a kordonokkal, gyűlöletkeltéssel teli megosztott ünnepek után végre valódi, közös, nemzeti ünnepként ünnepelhette március 15-ét. Értetlenül és megdöbbenve állunk minden olyan próbálkozás előtt, amely ezt az ünnepet utólag el kívánja venni az emberektől” – hangsúlyozza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik