Belföld

Ötmilliárdos mentőcsomag az egészségügyi alapellátásnak

Szócska Miklós polgárháborús állapotokhoz hasonló helyzetről beszélt.

Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ebből a keretből hozzák létre az úgynevezett praxisalapot, amely a házi és a házi gyermekorvosok letelepedését ösztönözné.

Szócska Miklós a Magyar Önkormányzatok Szövetségének gödöllői tanácskozásán azt mondta, hogy az elmúlt időszakban az egészségügyből kivont pénzek miatt szinte polgárháborús állapotok alakultak ki az ágazatban, és hosszú időre van szükség az újraépítéshez.

A rendszerben ugyanakkor még vannak tartalékok – közölte az államtitkár, aki ilyennek nevezte az egészségügyi eszközök beszerzését társulási formában. Több intézmény összeállhat, és például a gyógyszerek együttes beszerzése 20-30 százalékos megtakarítást eredményezhet – tette hozzá.

Szócska Miklós közlése szerint hamarosan koordinatív testületek állnak fel nagytérségi egészségügyi igazgatóság néven. E testületek az 1-1,5 millió lakosonként kialakuló nagytérségekben szervezik meg a magasabb szintű ellátást – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik