Belföld

Módosulhat a fővárosi parkolási rendelet

Csak azok kaphatnak ingyenes parkolómatricát, akiknek nincs pótdíjtartozása, a Belügyminisztérium pedig több behajtási engedélyhez juthat.

A főváros honlapján csütörtökön publikált előterjesztés szerint öt ponton módosulhat a parkolási szabályzat. Ennek értelmében lakossági parkolási engedély és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott, és nem vitatott parkolási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

Növelnék a kiadható behajtási-várakozási engedélyek számát, ezek korlátlan ideig biztosítanak díjmentes parkolási lehetőséget Budapesten. Eddig a főpolgármester négyszáz ilyen engedélyt adhatott ki hat kezdeményezett szervezetnek, de 2011-re ezekre jelentősen megnőtt az igény. Így a Belügyminisztériummal bővítik azon hatóságok, intézmények körét, amelyek jogosultak ilyen engedélyre és 100-zal 500-ra növelik a kiadható engedélyek számát.

Díjmentes parkolási lehetőséget a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Repülőtéri Rendőri Igazgatósága, az ORFK Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Belügyminisztérium végrehajtó feladatokat ellátó szervezetei kaphatnak.

Felülvizsgálná a parkolási díjakat a pesti alsó rakparton a főváros, mivel a tapasztalatok szerint 100 százalékos kihasználtság helyett alig használják az autósok ezt a területet parkolásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik