Belföld

Elmarad a Sziget az új diszkórendelet miatt?

A szórakozóhelyek képviselői szerint betarthatatlan a működésüket szigorító új jogszabály.

Nonszensznek tartja a kormány új diszkórendeletét az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért nevű szervezet, amely szerint az új szabályozással súlyos gondok vannak. Nem tesz különbséget egy céges rendezvény és egy fesztivál között, nem határozza meg, mi minősül táncos-zenés szórakozásnak.

A rendezvényszervezők nem értik, miért kerültek ki a rendeletből a lakodalmak, a politikai, az iskolai, az egyházi rendezvények, ezeken miért nincs szükség a biztonságra. Az új rendelet értelmében, ha valaki zenés-táncos rendezvényt szervez, akkor meg kell szereznie az ÁNTSZ, a tűzoltóság, a természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, a jegyző engedélyét.

A fesztiválszövetség elnöke szerint a rendeletben olyan fogalmak vannak, amelyek definícióit nem közölték. Így nem tudni, mit ért pontosan a rendeletalkotó a zenés-táncos rendezvényen. Mivel rendezvényszervezői diplomához kötik a szervezést, jelenleg a Sziget Fesztivál főszervezője, illetve a Művészetek Völgye felelőse sem szervezhet rendezvényt. Ez azt jelenti, hogy akár el is maradhatnak ezek a fesztiválok – tette hozzá Márta István. Szerinte a különböző rendezvényeket uniformizálja a kormányrendelet, ezért az elfogadhatatlan.

A fesztiváloknál, amelyek szervezése akár hónapokkal, vagy egy évvel korábban is elkezdődhet, például az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését is csatolni kell az engedélyeztetéshez, vagyis azt, hogy milyen idő lesz a rendezvény idején. Ez például egyike a betarthatatlan feltételeknek – vélte L. Laki László, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért képviselője.

A zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről alkotott kormányrendelet értelmében ilyen összejövetelt csak engedély birtokában lehet tartani, és az ellenőrző hatóság köteles azt felfüggeszteni, ha például a résztvevők létszáma jelentősen meghaladja a hely befogadóképességét.

Az új jogszabály szerint a zenés-táncos rendezvény feltétele a kulturális rendezvényszervezői vagy konferenciaszervezői képesítés, zárt helyen 300, szabad téren 100 fő fölött nem elég a rendezvényt bejelenteni, engedélyeket is kell hozzá szerezni. A kormány a West Balkánban történt tragédia után szigorított. Vagyis, ha szóról-szóra betartják a törvényt, akkor idén nem lesz sem Sziget Fesztivál, sem pedig Művészetek Völgye, ugyanis ezeknek a szervezőinek nincs ilyen képesítésük.

AJÁNLOTT LINK:

Betarthatatlan az új diszkórendeletet? (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik