Belföld

Szijjártó: Gyöngyöspatán csakis a rendőrség léphet fel

A miniszterelnök szóvivője szerint a kormánynak kiemelt feladata a rend és a közbiztonság megteremtése és védelme.

“Csakis a rendőrség feladata és joga, hogy a rendteremtés igényével fellépjen, az Alkotmány és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására kizárólag az állami szervek jogosultak” – válaszolta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a gyöngyöspatai romák több hete zajló megfélemlítése kapcsán a Roma Sajtóközpontnak.

A központ közleménye szerint Gyöngyöspata a legismertebb helyszíne annak a máshol is tapasztalható jelenségnek, hogy egy magát polgárőrségnek nevező szervezet átveszi a rendőrség szerepét, és ezen a településen már több mint két hete tart a cigányok megfélemlítése. Gyöngyöspatán a szerdai falugyűlésen dőlhet el, hogy maradnak-e a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, vagy több mint két hét után elmennek.

Tábi László, a település polgármestere az egyesület tevékenységével kapcsolatban azt mondta: még nem tudták eldönteni, hogy jelenléte hasznos volt-e vagy nem, az biztos, hogy a falu nem roma lakosságának egy része örül a fekete egyenruhások jelenlétének. Farkas János, a település cigány önkormányzatának vezetője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, hogy fogytán a helyi romák ereje, éjszakánként halálfélelem gyötri őket, és nem hiszik, hogy véget érhet az őket sújtó terror. Szerinte előfordulhat, hogy az egyesület tagjai április 1-jéig maradnak, ugyanis a Jobbikhoz kötődő szervezet akkor Hajdúhadházon folytatja a Gyöngyöspatán elkezdett akcióját.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármesterének tájékoztatása szerint ez utóbbi “kezdeményezésről a hajdúhadházi Városi Önkormányzat semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Másrészt az önkormányzat részéről semmilyen megkeresés vagy segítségkérés nem történt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület felé a közbiztonság javítása érdekében.”

A sajtóközpont kérdésére, miszerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület veszélyezteti-e az állam erőszakmonopóliumát, a Belügyminisztérium azt írta: Gyöngyöspatán az Országos Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el. A rendőrség a megfelelő létszámú állandó rendőri jelenlétet biztosítja, ami képes fenntartani a közrendet és közbiztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik