Belföld

Semjén tényként beszélt a határon túliak voksairól

Az állampolgárság mellett szerinte ez jelent valódi garanciát.

Semjén Zsolt a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, aki most állampolgársági esküt tett, azt ugyanúgy megilleti az alkotmány védelme minden téren. Mint mondta, a korábbi alaptörvény “nagyon gyenge passzusát”, amely szerint Magyarország felelősséget érez a határon túli magyarokért, úgy változtatja meg az új alkotmány, hogy felelősséget visel a határon túli magyarságért.

Ettől kezdve bármilyen színezetű kormány van, gesztusokat kell tennie a határon túliaknak, hiszen a szavazataikkal számolni kell – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a kora ősszel megalkotandó választójogi szabályozás után következő lépésként az útlevelek kiadását említette, illetve az “egyetemes magyar életbe való” integrálást. Ezért indul el a tervek szerint szintén kora ősszel az összmagyar regiszter, amely lehetővé teszi, hogy a világon bárhol élő magyar rendszeres kapcsolatot tartson Magyarországgal.

Semjén Zsolt arra a felvetésre, hogy az unió az újfajta öntudatos magyar politikát elfogadja-e, azt válaszolta: “persze, ez a legtermészetesebb”. Bár olyan keményen érvényesítenénk nemzeti érdekeinket, mint a körülöttünk lévő országok. Uniópártiak vagyunk, de azért, mert úgy gondoljuk, ez a magyar nemzet megmaradását, fejlődését jelenti. A magyar történelemnek azonban nem az a végcélja, hogy az unió veregesse a vállunkat, mi a magyar nemzetnek tartozunk felelősséggel – tette hozzá. Helyén kell kezelni a dolgokat, “bizonytalan státuszú figuráknak” nem áll jogában gyalázni Magyarországot – jegyezte meg a kormányfő helyettese, hozzátéve: annak vége van, hogy merjünk kicsik lenni, és szó nélkül hagyjuk, hogy gyalázzanak bennünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik